sâmbătă, 6 septembrie 2008

Casele de marcat fiscale (Aparatul electronic de marcat fiscal)

Aparatul electronic de marcat fiscal este destinat pentru a fi utilizat în operaţiuni comerciale cu amănuntul şi de prestări servicii. Execută operaţii curente de casă de marcat şi control contabil, cât şi înregistrarea acestora pe bonuri de casă şi jurnal de control electronic. Imprimă raporturile X şi Z parţiale sau totale. Casa de marcat poate lucra autonom sau cuplată la un calculator. În acest caz, se pot programa preţurile articolelor cât şi citirea şi procesarea operaţiunilor şi editarea rapoartelor. În cazul articolelor cu preţuri programate, identificarea lor se face prin codurile interne alocate sau prin scanarea codurilor de bare.

ORDONANTA DE URGENTA "privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale" la art. 3 , pct. 2 subliniaza ca aparatele de marcat electronice fiscale trebuie sa indeplineasca cumulativ cel putin urmatoarele functii esentiale:
a)conservarea datelor prin acumulari progresive;
b)imprimarea si emiterea de: bonuri fiscale, role jurnal, rapoarte fiscale de inchidere zilnica, rapoarte fiscale periodice;
c)inregistrarea in memoria fiscala a datelor de sinteza cu caracter fiscal provenite din rapoartele fiscale de inchidere zilnica si a oricaror modificari de parametri care afecteaza interpretarea datelor stocate si evenimente care afecteaza continuitatea inregistrarii datelor;
d)blocarea automata a functionarii aparatului cand sunt inactive memoria fiscala, dispozitivul dublu de imprimare sau afisajul client;
e)asigurarea continuitatii functionarii si inregistrarii datelor, coerentei structurii de date si documentelor emise, precum si asigurarea procedurilor de recuperare din stari de eroare generate de manipulari gresite sau erori de sistem.

Orice aparat de marcat fiscal are si o memorie fiscala. Ea este reprezentata de un dispozitiv unic inscriptibil din modulul fiscal care trebuie sa permita obligatoriu acumulari progresive ale datelor fara a putea fi modificate sau sterse, precum si conservarea in timp a acestora pe o perioada de minim 10 ani. In memoria fiscala se vor stoca urmatoarele date: denumirea, adresa, codul fiscal ale emitentului, logotipul si seria aparatului.

Agentii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale, la umplerea memoriei fiscale sau cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, sunt obligati sa predea memoria fiscala spre pastrare si arhivare Directiilor Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat judetene sau a Municipiului Bucuresti, dupa caz. Pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale se asigura pentru o perioada de 10 ani.

Aparatele de marcat electronice fiscale vor fi sigilate prin aplicarea unui sigiliu fiscal de catre persoane autorizate in acest scop de Ministerul Finantelor.

Niciun comentariu: