sâmbătă, 6 septembrie 2008

Casele de marcat fiscal – nevoie sau sursa de venituri pentru completarea remuneratiilor functionarilor Ministerului Finantelor?

Odata cu aparitia aparatelor de marcat fiscale au aparut pentru agentii economici o alta problema. Nerespectarea stricta a unor norme aduc dupa sine si amenzi usturatoare care pornesc de la 1 milion dar pot ajunge si la 100 milioane.

Agentii economici vor fi sanctionati in urmatoarele cazuri:
  • dotarea, comercializarea sau utilizarea de catre agentii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale fara avizul "Comisiei de avizare a distributiei si utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale" ori nerespectarea conditiilor stipulate in aviz;

  • livrarea de bunuri sau prestarea de servicii fara emiterea bonului fiscal;

  • nepredarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electonic fiscal;

  • nerespectarea de catre utilizatori a obligatiei de a anunta distribuitorul autorizat sau reprezentantii legali ai acestuia in teritoriu in momentul constatarii defectarii aparatului;

  • nerespectarea obligatiilor ce revin distribuitorilor de repunere in functiune a aparatelor defecte sau de inlocuire a acestora in termenul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;

  • nerespectarea obligatiei de pastrare si arhivare a rolei jurnal, raportului fiscal de inchidere zilnica si a registrului special prevazut;

  • nerespectarea obligatiei de a pastra, completa si actualiza cartea de interventii
    nerespectarea obligatiei de a preda spre pastrare si arhivare memoria fiscala;

  • emiterea bonului fiscal pentru o valoare inferioara celei reale;

Sub noua legislatie nu mai sint scutite de emiterea bonului fiscal comertul cu bunuri de folosinta indelungata si nici cele pentru care nu se incaseaza integral pretul in momentul livrarii. Pe de alta parte, firmele sint obligate sa inregistreze banii personali cu care intra pe usa firmei angajatii sau administratorul unitatii intr-un registru special.

Amenzi sunt suporatate si de cumparatori(consumatori) in cazul nerespectarii de catre clienti a obligatiei de a solicita, prelua, pastra bonurile fiscale si de a le prezenta la cererea organelor de control.

In primele zece luni ale anului trecut, Garda Financiara a dat amenzi de 268,2 milioane de lei, de cele mai multe ori pentru nerespectarea regimului caselor de marcat. Urmatoarele nereguli pentru care Garda a dat amenzi au fost nerespectarea legii contabilitatii si abia apoi a Codului de procedura fiscala. Per total, in perioada amintita, institutiile de control din subordinea ANAF au dat amenzi de 319 milioane de lei.

Asadar, casele de marcat ramin, de departe, principala sursa de venituri pentru completarea remuneratiilor functionarilor Ministerului Finantelor. Asta pentru ca, potrivit legii, sporurile salariale pentru angajatii Fiscului se constituie din fondul de amenzi aplicate.

Niciun comentariu: